Događanja

1. Memorijal MK Branislava Mrđe

PRAVILNIK ŠAHOVSKOG TURNIRA “1. MEMORIJAL BRANISLAVA MRĐE”
Članak 1.
Turnir organizira Šahovski klub Novi Zagreb iz Zagreba. Turnir se organizira povodom godišnjice smrti dragog šahovskog prijatelja i nekadašnjeg člana kluba MK Branislava Mrđe.
Članak 2.
Pravo nastupa imaju sve registrirane igračice i igrači, iz zemlje i inozemstva, koji imaju važeći FIDE ID broj. Turnir se rejtingira za FIDE Blitz rejting listu. Upisnina za turnir iznosi 20 kuna, a sav prikupljeni iznos ide u korist obitelji Branislava Mrđe.
Prijave se vrše na e-mail: sk.novi.zagreb@gmail.com ili na tel. 091/1587511.
Turnir je ograničen na 35 sudionika, a sredstva za igru osigurava organizator.
Članak 3.
Turnir se igra po Švicarskom sustavu u 13 kola, osim ako je prijavljeno manje od 14 igrača, tada se turnir igra po kružnom sustavu. Partije se igraju po pravilima FIDE za brzopotezni šah.
Članak 4.
Turnir se održava 16. travnja 2019. godine u prostorijama MO Središće, Ivana Šibla 8, Zagreb. Otvorenje turnira je u 19:00 sati, a I. kolo igra se u 19:10 sati, te svako sljedeće kolo pet minuta nakon završetka prethodnog kola.
Članak 5.
Tempo igre je 3 minuta po igraču za cijelu partiju uz vremenski dodatak od 2 sekunde za svaki odigrani potez.
Članak 6.
Startna lista određuje se prema FIDE blitz rejtingu, a ako igrač nema taj rejting onda po FIDE standardnom rejtingu, pa zatim po nacionalnom rejtingu. Konačni poredak igrača određuje se prema broju osvojenih bodova. Ukoliko više igrača ima isti broj bodova primjenjivat će se sljedeći dodatni kriteriji, redom: – za švicarski susatav: središnji Bucholz (izuzimajući samo najslabiji rezultat protivnika), ukupni Bucholz, kumulativ, rezultati igrača u istoj bodovnoj grupi, Arranz sistem; – za kružni sustav: Koya-sustav, Sonneborn-Berger (promjenjiv s faktorima-bez najboljeg i najlošijeg rezultata), Sonneborn-Berger, veći broj pobjeda, rezultati igrača u istoj bodovnoj grupi. Glavni sudac natjecanja će turnir voditi u Swiss-Manager aplikaciji i konačni poredak je mjerodavan prema podacima iz te aplikacije ukoliko su u njemu podešeni svi parametri prema ovom pravilniku.
Članak 7.
Dužnost glavnog suca vršit će Nenad Mudrinić, klupski šahovski sudac iz ŠK Novi Zagreb. U slučaju spora, igrači su dužni poštivati odluku suca. Odluka glavnog suca je konačna. U slučaju izvanredne situacije u smislu spriječenosti predodređenog glavnog suca, organizator će delegirati drugog suca.
Članak 8.
Igračima za vrijeme igre nije dozvoljeno korištenje mobilnih telefona ili bilo kakvih elektroničkih pomagala u mjestu za igru. U slučaju da igrač koji nastupa koristi ili mu zazvoni mobilni telefon u prostoru za igru kažnjava se gubitkom partije.
Članak 9.
Igračice/igrači koji osvoje prva tri mjesta u ukupnom poretku, te u konkurencijama: šahistkinje i kadeti; osvajaju predmetne nagrade iz šahovske ostavštine Branislava Mrđe (knjige, časopisi i ostala šahovska literatura).
Članak 10.
Ovog pravilnika dužni su se pridržavati svi sudionici ovog turnira. Za sve što nije definirano ovim pravilnikom primjenjuju se Pravilnici FIDE i HŠS-a.
Zagreb, 11.04.2019. godine, organizacijski odbor
Organizacijski odbor turnira:
1. Mladen Nagl
2. Andrej Stanković
3. Ivan Pišonić
 
Izvor fotografija: Facebook