Novosti

Hvala vam.

Došli ste sa svih strana od Vukovara do Dubrovnika, kao i iz našeg susjedstva. Bili ste djeca koja još ne znaju ni pisati i tek kreću na svoj šahovski put, bili ste i već prekaljeni igrači na izlasku iz tinejdžerske dobi koji znaju sve o gambitima, fianchettu i Zugzwangu, o rejtinzima i Buchholzu.

Bilo je suza — nećemo se lagati, puno suza — i još više radosti. Bilo je briljantnih pobjedničkih poteza i herojski izborenih remija, kao i iznenadnih neshvatljivih blundera ili onih poraza koje je posebno teško prihvatiti. 

I kad vam kažu ono da ste svi pobjednici — a čuli ste, ili ćete tek čuti to puno puta — možda je to tek sladunjava fraza. Igra se, kao i život, ne sastoji samo od pobjeda, nego i od poraza, a od ovih drugih se u pravilu uči više i bolje. Rekao je jednom Garry Kasparov, a s time će se složiti svatko tko je ovladao šahovskim tajnama, da je ovo igra u kojoj morate neprestano gubiti da biste postati dobri. Ali druga vrsta pobjede je u hrabrosti — recimo, onoj koja je potrebna dječačiću da sjedne i zaigra protiv za dvije glave većeg suparnika. No, je li ona veća od one koja je potrebna dvostruko starijem i uspješnom da se sučeli s talentiranim djetetom, znajući kako postoji dobra šansa da će biti poražen i natjeran da preispituje vlastiti rad i talent?

Borba. Fokus. Razmišljanje. Očaj. Euforija. Preko stotinu jedinstvenih priča, svaka sa svojim rasponom emocija..

Dragi igrači, hvala vam na tome što ste New Zagreb Classic Futures 2024 učinili nezaboravnim. Vidimo se opet nagodinu.