Novosti

I. B Hrvatska šahovska liga za seniore

U Velom Lošinju, 10.-19. listopada 2023. odigrano je 31. ekipno prvenstvo Republike Hrvatske (I. A i I. B liga te 1. liga za žene). Prva seniorska ekipa ŠK Novi Zagreb premijerno je nastupila u I. B ligi te u dramatičnoj završinici osvojila 3. mjesto. Svaka čast ekipa!

Iako se u turnir ulazilo sa ciljem da ne ispadnemo, neposredno prije turnira je ta opcija otpala zbog odustanka dvije ekipe iz I. A lige (ove godine nitko neće ispasti ni iz I. A ni iz I. B, a u obje lige ulaze dvije najbolje ekipe iz prve niže lige). Promjenom situacije, plan se promijenio u “dajmo sve od sebe, bez opterećenja”, ali iz kola u kolo je postajalo sve izglednije da bi mogli osvojiti jedno od ta prva dva mjesta koja vode u I. A ligu. Ušli smo u zadnje kolo upravo na tome drugom mjestu sa pola boda ispred ŠK Vinkovci i u zadnjem kolu igramo izravan meč s njima uz prednost da neriješeno ide u našu korist. Nakon 3h igre, gubimo 2.5:1.5 i na četvrtoj ploči smo u egalu i na šestoj vodimo, ali kompliciranoj topovskoj završnici. Nakon 4.5h šestu ploču dobivamo u kompliciranijoj završnici, ali na žalost u isto vrijeme četvrtu ploču gubimo u značajno jednostavnijoj pješačkoj završnici i u zadnjoj partiji u zadnjem kolu gubimo to drugo mjesto i plasman u I. A ligu.

Koliko je izjenačena liga možda najbolje govori da je točno dvije trećine mečeva završilo ili neriješeno (3:3) ili s minimalnom pobjedom (3.5:2.5) te su ekipe koje su završile 7. i 8. obje su remizirale s ekipama koje su završile 2. i 3.

U svakom slučaju, spektakularna borba, spektakularna srčanost i u konačnici, objektivno dobar rezultat. Pet od sedam igrača zaradilo je rejting bodove, a Dominik Horvath s prve ploče i titulu velemajstora.