Novosti

Kadetkinje ŠK Novi Zagreb osvojile ligu, uspješan nastup i muških kadetskih ekipa

Na upravo završenom natjecanju 1. kadetske lige ŠZŽ Centar ekipa Šahovskog kluba Novi Zagreb zauzela je šesto mjesto, dok je vikend ranije naša druga kadetska ekipa završila svoje natjecanje u 2. A kadetskoj ligi ŠZŽ Centar također na šestom mjestu.

No, najviše su nam veselja donijele kadetkinje, osvojivši naslov prvaka u 1. ligi kadetkinja ŠZŽ Centar i tako izborivši nastup na državnoj završnici kadetskih liga krajem godine — zato ćemo ovaj pregled početi njima.

U sastavu Hana Vinković (2009. godište), Petra Mardešić (2008.), Matilda Vlajčević (2011.), Iva Vouk (2014.) i Sonja Stanković (2012.) djevojke su zabilježile šest pobjeda i samo jedan poraz, uvjerljivo osvojivši ligu ispred ekipa Svete Nedelje i zagrebačke Caisse. Pritom je Matilda ostvarila najbolji pojedinačni rezultat u ligi sa 6/7 osvojenih bodova te je usto dodatno nagrađena kao najbolja igračica na trećoj ploči među svim ekipama. I ostale su naše djevojke bile vrlo uspješne: Hana je osvojila 4,5/7 bodova, Petra 3,5/5, Iva 4/6, a Sonja 2/3.

Velike čestitke djevojkama na zasluženom trijumfu i trofeju i najbolje želje u finalu kadetske lige!

Kadeti su zauzeli šesto mjesto u konkurenciji 10 najboljih ekipa iz ŠZŽ Centar. Za ŠK Novi Zagreb igrali su: Filip Biti (2009. godište), Tin Biti (2012.), Marin Puljiz (2009.) i Luka Živić (2014.), dok su po jedan nastup zabilježili i Matilda Vlajčević, David Manola (2008.) i Petar Jozić (2010.). Najuspješniji među njima bio je — najmlađi. Luka je ekipi donio 6,5/9 bodova i u konkurenciji starijih igrača bio treći najuspješniji igrač na četvrtoj ploči u ligi (s time da je jednu odigrao na trećoj, a jednu i na drugoj ploči). Braća Filip i Tin uzeli su po 3 iz 7, odnosno 8 partija, Marin je osvojio 4/9, Matilda 1/1, David 0,5/1 i Petar 0/1. 

U ovoj je ligi prvo mjesto osvojio ŠK Oroslavlje, druga je bila Sveta Nedelja, a treći ŠK Polet Buševec.

Naša druga kadetska ekipa zamišljena je kao poligon za ‘kaljenje’ talentiranih mlađih kadeta. U svojoj je ligi sve do zadnja dva kola bila neporažena i u igri za medalje, da bi zatim ipak izgubila od Donje Stubice i Karlovca, ekipa koje su na kraju zauzele treće, odnosno prvo mjesto u ligi (drugi je bio Samobor II, s kojim su naši odigrali 2-2). Nastupili su Tomislav Balent (2012. godište, 2/5 bodova), Marko Borković (2008., 6/9), Benjamin Holiga (2015., 2,5/7), Marin Vareško (2012., 4/8), Leon Horvat (2011., 1/2), Jagor Srhoj (2012., 2/4) i Marin Ugrina (2013., 0/1). 

Spomenimo da smo natjecanje započeli sa samo dvojicom igrača s IV kategorijom (Tomislav i Benjamin), a završili s četvoricom, jer su im se pridružili Borković i Vareško koji su odličnim nastupima tijekom ožujka dosegnuli nacionalni rejting od 1700. Usto, naš Benjamin je bio jedan od trojice najmlađih igrača u čitavoj ligi, ali se hrabro borio sa suparnicima od kojih su neki bili i do sedam godina stariji, i to odigravši četiri partije na drugoj, a tri na trećoj ploči.

Sve u svemu, bilo je to uspješno natjecanje za ŠK Novi Zagreb. Kadetkinje su uzele pehar i čeka ih državno finale, a kadeti ostali u svojim ligama i od njih sljedeće godine očekujemo još bolje rezultate. Možda i najvažnije od svega, svi su odigrali ozbiljne partije protiv jakih suparnika koje će im sigurno koristiti u daljnjem šahovskom razvoju, a usto su se i lijepo podružili i zabavili uz nezaobilazni baby chess i sve ostalo što uz ovakva natjecanja ide…