Novosti

Predstavljamo: Iva Vouk, prvakinja Hrvatske do 11 godina

ŠK Novi Zagreb bio je najuspješniji klub u Hrvatskoj na nedavno održanom pojedinačnom državnom kadetskom prvenstvu, a najveći uspjeh od četvero naših kadeta koji su osvojili trofeje i medalje ostvarila je Iva Vouk, koja je postala prvakinja Hrvatske do 11 godina. Trijumfirala je s vrlo uvjerljivih 8,5/9 bodova, ujedno osvojivši i zlatnu medalju u podkategoriji do 10 godina te ponovivši lanjski uspjeh, kad je bila prvakinja Hrvatske do 9 godina.

S Ivom smo razgovarali nakon što su se malo slegli dojmovi, pa evo kako naša prvakinja razmišlja, što voli i kakve su joj aspiracije u šahovskoj karijeri…

Kako si proživjela ovogodišnje kadetsko prvenstvo Hrvatske? 

Bilo mi je jako lijepo. Uz odličan šah, dani su mi bili ispunjeni druženjem s predivnim prijateljicama i prijateljima… s kojima sam se igrala (baby chess je zakon), kupala, zabavljala, smijala…

Što je bilo drugačije od prošle godine?

Ove godine sam opuštenije odlazila na partije i samouvjerena u pobjedu!

Za najradosnije šahovske trenutke možemo pretpostaviti koji bi ti bili. Ali što te u šahovskoj ‘karijeri’ učinilo tužnom i kako si se od toga oporavila? 

Učinili su me tužnom brojni porazi, ali i oni su dio igre, ali najvažnije mi je bilo da su u tim trenucima uz mene bili tata i mama, koji su me brzo utješili.

Možeš li nam reći nešto o svom treniranju — s kim radiš, koliko često, na čemu i na koji način? 

Od svojih  početaka radim s trenerom Ivanom Žajom, koji vodi šah u mojoj Osnovnoj Montessori školi barunice Dedee Vranyczany. U školi imam stariju curu Rafaelu koja jako dobro igra šah i s njom volim igrati, a imam i nekoliko starijih dečki koji dobro igraju i koje volim pobjeđivati. Osim u školi, radim s trenerom Ivanom kod kuće jednom tjedno po dva-tri sata. Trenirala sam i s trenerom Andrejom Stankovićem koji vodi ŠK Novi Zagreb čija sam članica. Ove godine imamo super žensku kadetsku ekipu s kojom smo se plasirale na državno klupsko prvenstvo u Vodice i nadamo se odličnom rezultatu. Puno treniram i sa svojim tatom. Volim se zezati s njim i da je uz mene dok treniram.

Tko je najzaslužniji za tvoje uspjehe, po tvom mišljenju (osim tebe same, naravno)? 

Za moje šahovske početke i prve uspjehe najzaslužnija je moja sestra Tena, koja je prva počela igrati i trenirati, a ja sam gledala dok je ona igrala s mamom i tatom i trenirala i htjela sam biti dobra kao ona, tako da mi je na početku sestra bila jedini uzor i najzaslužnija je za to da sam počela igrati šah. Sada su mi uzori najbolji šahisti, a među njima mi se sviđa Hikaru Nakamura. Danas su za moje uspjehe najzaslužniji tata i mama, koji me vode na turnire, a tata me stalno podsjeća da trebam trenirati. Naravno, i moj trener Ivan, koji me stalno motivira i uči nečemu novom.

Koje su trenutno udarno otvaranje i obrana u tvom repertoaru? 

O tome ne želim pričati, već pokazati dok igram partije. Trudim se igrati veći broj otvaranja i kao crna i kao bijela, tako da suparnice ne znaju što ću odigrati.

1. e4 c6
2. d4 d5
3. Sc3 dxe4
4. Sxe4 Sd7
5. ?

Lc4

Čime se baviš mimo šaha, koji ti je najdraži način za provesti slobodno vrijeme?

Najsretnija sam kad se kupam u moru ili na bazenima s prijateljicama. Obožavam i dječje rođendane na kojima uživam s prijateljima. Volim jako kad se igram sa sestrom i kad s njom gledam omiljene serije i kad s tatom, mamom i sestrom gledam obiteljske filmove ili kad igramo društvene igre.

Gdje sebe vidiš kao igračicu za pet godina, ako se nastaviš baviti šahom? 

Vidim se u top 10 u Europi. To bih jako voljela.