Novosti

Završeno Europsko prvenstvo u šahu za mlade

U utorak, 15. studenog 2022., završeno je Europsko prvenstvo u šahu za mlade u Antalyi u Turskoj. Apsolutno glavna vijest je osvojena brončana medalja u otvorenoj kategoriji do 10 godina od strane Erika Golubovića iz ŠK Rijeka. Eriče, čestitamo ti od sveg srca i svaka čast!

Hrvatsku je predstavljalo 17 natjecatelja od čega dvoje iz našeg kluba: Iva Vouk i Luka Živić.

Gornji red: Lucija Rilje, Roko Jaković, Jure Tadić, Erik Golubović, Jakov Friščić, Ivor Colev, Renata Hranilović, Boris Golubović i Josipa Zovko
Donji “red”: Marta Rilje, Luka Živić i Iva Vouk
Na fotografiji nedostaju: Ivano Močić, Lukas Jurakić, Lara Zagorac, Agata i Jelena Kokša i Petra kovač

Rezultatski, Luka i Iva su završili sa 3.5 i 4 boda iz 9 partija, ali ono što ti bodovi ne prikazuju jest koliko je teška i izjednačena konkurencija među svom tom djecom. Da parafraziram riječi trenera Andreja Stankovića “Znao sam da najbolji igraju odlično, ali me je iznenadila kvaliteta ovih iz sredine poretka” i Luke Živića “Jednako mi je bilo teško igrati s 15. i 70. igračem iz konačnog poretka.” Komentirajući igru, Luka je odigrao četiri najbolje partije u životu upravo ovdje na EP-u i više od toga je teško je za tražiti.

Gledano iskustveno, teško je prenijeti koliko je to svima uključenima bilo prva liga kako to Iva kaže. I Luka od 8 godina i Roko od 16 godina su obojica rekli da bi rado da se igralo još koje kolo. Spektakl je bio po baš svakom kriteriju: šahu, društvu, zabavi, napretku, kako šahovskom tako i općenitom, životnom, motivaciji za budući rad, itd. Na pitanje što je veseli u šahu, Iva kaže: “Što igram na turnirima, putujem, pobjeđujem, gubim i imam prijatelje s kojima se super zabavljam”, a nakon kratke stanke dodaje: “Što uvijek na turnirima mama ili tata budu pored mene” otkrivajući da ovdje pričamo o djeci od tek 8 godina što svi uključeni često zaborave.

Kad pogledamo u budućnost, Iva kaže da od Turske ima puno veću volju za treniranjem, a na pitanje VM Jankovića Luki: “Je li bi htio opet igrati ovakvo natjecanje?”, Lukin odgovor je bio “Apsolutno!” nakon čega su ustanovili da jedino što treba napraviti da to ostvari jest marljivo trenirati. I to je to.